Sabtu, 21 April 2012

Bilik Gelap (Darkroom)

Bilik Gelap (Darkroom) kini tiada lagi. Tidak ramai karyawan foto menggunakan Bilik Gelap lagi. Yalah untuk apa menggunakan Bilik Gelap kalau semua kerana fotografi digital memang tidak perlu lagi kemudahan tersebut.

Kisah Bilik Gelap memang menarik. Jika anda yang fobia Bilik Gelap maka agk susah untuk bekerja di dalammnya. Mana tidaknya, kalau untuk memproses filem hitam putih masih selesa kerana lampu kuning dan merah masih boleh digunakan. Manakala untuk mencetak gambar warna kita harus bekerja di dalam suasana 100% gelap.

Ketika memasukkan filem ke dalam developing tank kita perlu berada di dalam keadaan 100% gelap. Namun sekiranya kita menggunakan Chagging Beg maka masalah tersebut boleh diatasi.

Semangat mesti kuat. Kekuatan mental ketika berada di dalam Bilik Gelap harus tinggi.Mana tidaknya, dalam keadaan gelap macm-macam boleh berlaku. Saya harus menyediakan spry racun nyamuk untuk bersiap sedia kalau-kalau ada nyamuk, ular atau binatang berbisa yang lain.

Bilik Gelap di tempat kerja saya berada di bahagian bawah tanah yang dingin. Tambahan bangunan yang menempatkan Bilik Gelap tersebut berdekatan sungai.

Makhluk ghaib? Bukan tak ada, tapi kalau dilayan maka susah hendak mencari rezeki. Pernah beberapa kali makhluk itu mengusik saya.Cuma kerana dia pernah mengacau maka saya harus ketengahkan kejadian tersebut.

Pernah sekali tu sedang develop gambar, terbau wangi yang amat sangat. Memang wanginya belum pernah saya hidu. Dengan takbir kuat Allah Huakbar, wang itu hilang.

Kini di hujung perkhidmatan saya amat gembira kerana Bilik Gelap tidak lagi menjadi tempat kerja saya lagi. Sudah lama saya tidak menggunakan Bilik Gelap kerana kewujudan fotografi digital maka ia tidak diperlukan lagi. Sudah tiada masalah menghidu bahan kimia dan sebagainya.

Maka bagi saya dengan kehadiran fotografi digital banyak kesan bahan kimia boleh diatasi. Cuma, dalam fotografi digital masalah rediasi komputer kena diatasi kerana ketika mengedit gambar kita harus berwaspada dan tidak terlalu lama mengadapnya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Bermula di Pusat Latihan Belia Negara Peretak (kini Institut Kemahiran Belia Peretak)

[*Catatan ini terdapat beberapa istilah bahasa pasar dan daerah. Justeru diakhir catatan saya akan membuat terjemahannya. ] Pusat La...